Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Vaikka välillä onkin ollut vaikeaa, hän miettii, että sairaus on antanut enemmän kuin ottanut.

Tuisku-Tuulia sairastui 11-vuotiaana harvinaiseen autoimmuunisairauteen nimeltä APECED. Vuonna 2006 sairaus oli vahingoittanut munuaistiehyitä niin paljon, että hänellä todettiin munuaisten vajaatoiminta. Lääkäri löi käteen ruokavalio-ohjeet ja dialyysioppaat samalla kertaa.


Tuisku-tuulia sai munuaisen

Tuisku-Tuulia oli liittynyt VPK:hon ja alkanut käydä salilla ja lenkillä. Alussa penkistä nousi pelkkä tanko, mutta jo parin kuukauden päästä hän nosti oman painonsa. Kestävyyskunto ei kuitenkaan kohonnut, juoksulenkillä puhti loppui täysin. Eikä ihme, munuaisten vajaatoiminnan vuoksi hemoglobiini oli reilusti alle 100.

– Ajattelin ensin, että munuaiset menevät vaihtoon kuitenkin, turha lääkärin on totella, mutta pian tulin järkiini ja aloin noudattaa ruokavaliota ja syödä lääkkeet säännöllisesti.

Se kannatti, sillä dialyysin aloitukseen meni kuusi vuotta.

– Aloitin dialyysin syksyllä 2012 omasta pyynnöstäni. Olimme juuri käyneet vaeltamassa Kolilla Herajärven kierroksen. Jaksoin sen hyvin, mutta väsytti koko ajan niin paljon, että opiskelu oli vaikeaa. Kun dialyysi alkoi, tuntui, että pilvi olisi poistunut päästä, ja ajatus kulki taas kirkkaasti.


"Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan usean ihmisen hengen pelastamiseen."


Elinsiirto auttaa toteuttamaan unelmia

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista lähes kaksi vuotta.           

– Odottaminen oli raskasta, koska piti olla koko ajan tavoitettavissa.

Syyskuussa 2014 puhelin soi viideltä aamulla: sopiva munuainen oli löytynyt.

Toipuminen munuaisensiirrosta vei aikansa, mutta jo neljä kuukautta siirtoleikkauksesta Tuisku-Tuulia aloitti treenaamisen – hän oli päättänyt osallistua elinsiirron saaneiden urheilukisoihin jo heräämössä leikkauksen jälkeen.

Kymmenvuotiaana tytön salainen unelma oli ollut juosta oikeasti kilpaa, ei vain koulun liikuntatunnilla. Nyt Sandra antaa mahdollisuuden toteuttaa vanha haave. Sandra on Tuisku-Tuulian uusi munuainen.

– Terveenä en ikinä olisi päässyt kisaamaan arvokisoihin, nyt siihen on mahdollisuus.

Ensimmäiset kisat ovat Elinsiirron saaneiden EM-kisat Vantaalla 2016. Tuisku-Tuulian lajeja ovat 100 metrin juoksu, 4x100 metrin viesti ja kuulantyöntö.


Miksi en minä?

Tuisku-Tuulia ajattelee, että asiat pitää ottaa sellaisina kuin ne tulevat vastaan.

– Joskus saatan ajatella, että miksi juuri minä. Yritän kuitenkin kääntää asian niin päin, että miksi en minä? Nykyään ajattelen jopa, että sairaudet ovat antaneet enemmän kuin ottaneet. Ilman sairautta olisin paljon keskeneräisempi, ujompi ja itsekkäämpi.

Sairaus on opettanut arvostamaan terveyttä.

– Osaan nauttia ajasta, kun kaikki on hyvin eikä mihinkään satu, ja arvostaa sitä, että voin elää normaalia elämää. Moneen asiaan emme voi vaikuttaa, mutta se, mihin voimme aina vaikuttaa, on oma asenne.

– Olen kiitollinen luovuttajalle, joka on eläessään antanut luvan elintensä irrottamiseen ja useamman ihmisen elämänlaadun ja hengen pelastamiseen.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee