Sarveiskalvosiirto palautti näön

Glaukooman vuoksi näkövammautunut Hannu on saanut sarveiskalvosiirrännäisen kaksi kertaa. Siirrännäisen merkitys elämänlaadulle on ollut merkittävä.

Hannu on sairastanut glaukoomaa eli silmänpainetautia syntymästään saakka. Kohonnut silmänpaine on vaurioittanut näköhermoa ja seurauksena on ollut näön heikkeneminen. Silmänpainetta alentavia tippoja Hannu on käyttänyt kaksivuotiaasta asti. Paineleikkauksella glaukoomaa on hoidettu kaksi kertaa.


Hannu sai sarveiskalvosiirron

Vuonna 2000 sarveiskalvosiirto tuli ajankohtaiseksi, kun Hannun vasemman silmän sarveiskalvo oli repeytynyt. Sarveiskalvo on silmän tärkein valoa taittava osa. Kun se samenee, näkö heikkenee voimakkaasti.

– Tuntui, kuin luomen ja silmän välissä olisi ollut hiekkaa. Näkö heikkeni, kun sarveiskalvossa oli tulehdus ja se paksuni. Kipu oli kova. loppuvaiheessa ennen leikkausta en juuri enää nähnytkään, Hannu kertoo.

Sarveiskalvon siirtoleikkauksella voidaan palauttaa sumentuneen sarveiskalvon vuoksi heikentynyt näkö. Siirrettävän sarveiskalvon on täytettävä tarkat kriteerit. Se ei saa olla liian vanha eikä sille ole saanut tehdä kirurgisia operaatioita aikaisemmin.


"Sarveiskalvosiirrot ovat parantanet elämänlaatuani paljon. Ilman niitä olisin sokeutunut kokonaan."


Elämänlaatu parani

Ensimmäisen sarveiskalvosiirron jälkeen Hannulle tehtiin myös harmaakaihileikkaus, koska hänen näkökenttänsä oli riekaloitunut. Hän joutui jättämään vakituisen työpaikkansa vanhainkodissa ja ryhtyi tekemään hierojan työtä kotoaan käsin.

Sarveiskalvosiirto uusittiin vuonna 2007.

Molempia leikkauksia seurasi noin kolme kuukautta kestävä sairasloma ja hyljinnänestolääkitys. Sarveiskalvosiirrosta toipumiseen ja lopullisen näöntarkkuuden palautumiseen voi mennä yli vuosi.

Leikkauksien jälkeen silmät kuivuvat, mutta siihen auttavat kostutustipat, joita löytyy sekä geelimäisessä että tavallisessa nestemäisessä muodossa. Tandem-pyörällä ajaessaan Hannulla on aina pyöräilylasit ja silmissä kosteustipat.

Näkö heikkenee hiljalleen, mutta sarveiskalvosiirrännäisten avulla näkemiseen on tullut lisäaikaa huomattavan paljon.

– Sarveiskalvosiirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut ratkaiseva. Ilman niitä olisin sokeutunut kokonaan jo aikoja sitten.

Liikkumiseen Hannu on hiljattain saanut uuden, elävän apuvälineen, opas Ässän.

– Koira pitää liikunnan yllä ja siitä on paljon iloa.


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee