Sampo sai uuden maksan

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Perheen elämä on jo tasoittunut, vaikka tieto lapsen sairaudesta olikin järkytys.

Sampo syntyi kolme viikkoa etuajassa. Neuvolassa papereihin kirjoitettiin ”terve vauva”. Sampon äiti kuitenkin epäili, että jotain on vialla. Vauva oli väsynyt, pulautteli paljon eikä tähän saanut katsekontaktia. Lääkäri määräsi verikokeita ja niissä todettiin, että maksa-arvot olivat huimasti koholla.


sampo sai uuden maksan

Perhe oli kutsunut pääsiäiseksi 19 päivällisvierasta. He jäivät toiseksi, kun äiti lähti Sampon kanssa HYKS:n Lastenklinikalle. Isä sai kestitä vieraat yksin. Myöhemmin keväällä todettiin, että Sampolla oli maksakirroosi, mutta sen aiheuttajaa ei tiedetty tarkkaan. Vaarana oli, että kirroosi muuttuisi maksasyöväksi. 

Sampon ensimmäinen kesä meni hyvin ja hän kehittyi normaalisti. Syksyn mittaan tilanne paheni. Joulukuussa Sampo laitettiin maksansiirtolistalle, mutta vasta vapun jälkeen puhelin soi – sopiva maksa oli löytynyt. Leikkauksessa Sampon omasta maksasta ei löytynyt syöpäsolukkoa ja elinsiirto voitiin tehdä.


"Arki on nyt ihanan tavallista", Sampon äiti sanoo.


Erilainen kesä

Seuraavasta kesästä tuli hyvä, mutta erilainen. Infektioriskin takia perhe ei päässyt yhdessä Muumimaahan tai Linnanmäelle. Isoveljen syntymäpäivät päätettiin pitää pihalla, oli ilma mikä hyvänsä. Vanhemmat päättivät pitää perheen elämän niin normaalina kuin mahdollista.

– Asiat pitää osata suhteuttaa. Oman lapsen sairauden kanssa oppii elämään, kun on pakko, Sampon äiti miettii.

– Ihmisten halu auttaa on yllättänyt. He eivät ole piiloutuneet omien kiireidensä taakse, vaikka joillekin lapsen sairaus on ollut vaikea kohdata, isä kertoo.

Sampon on otettava hyljinnänestolääkkeitä lopun ikänsä, koska uusi maksa on vierasta kudosta. Kaikkiaan lääkkeenottokertoja on päivässä neljä. Sampo on vielä niin pieni, että lääkkeistä kasvaa osa normaalia elämää. Jo kaksivuotiaana hän toi ne itse pöytään, kun on lääkkeiden oton aika.

Tulevaisuus on Sampon käsissä

Tulevaisuuteen perhe suhtautuu luottavaisesti, vaikka he ovatkin pohtineet, miten paljon maksansiirto vaikuttaa Sampon elämään.

– Aluksi mietin, ettei poika pääsisi koskaan interrailille tai matkalle kavereiden kanssa, koska lääkkeet voitaisiin varastaa, tai hän ei muistaisi ottaa niitä, mutta eihän se ole totta, äiti kertoo.

– Sampon tulevaisuus on hänen omissa käsissään. Taistelulentäjää hänestä ei kuulemma tule, mutta kaikki muu on mahdollista, Saku sanoo.

Nyt Sampo voi elää normaalia pienen pojan elämää. Tänään hän on syönyt lautasen tyhjäksi ja löytänyt pohjalta kuorma-auton kuvan, tehnyt kuperkeikan, seissyt sohvalla ja melkein pudonnutkin sieltä, tanssinut Pikku Kakkosen boogie woogien, taistellut pikkuautoista isoveljen kanssa ja nuollut kekseistä täytteen.

– Arki on ihanan tavallista, huokaa äiti tyytyväisenä.

 


Marjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee