Uusi sydän innosti urheilemaan


Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Flunssakierre aiheutti sydänläpän tulehduksen, jonka ainoa hoitokeino oli sydämensiirto. Uusi sydän innosti Marjon urheilemaan.


Marjo oli tavallinen perusterve 24-vuotias nuori nainen. Flunssakierre jatkui koko syksyn. Yskään ja jalkakipuihin eivät auttaneet antibiootit tai kipulääkkeet. Yskä paheni jatkuvasti ja Marjo lähti taas kerran lääkäriin hakemaan apua. Käynnistä tuli lähes kahden kuukauden pituinen.


marjo sai sydämen

Marjo kiidätettiin ambulanssilla Meilahden sairaalaan. Lääkärit epäilivät ensin keuhkoveritulppaa, mutta pian Marjolla todettiin sydänläpän vaurio, joka piti korjata leikkauksessa. Sydän ei kestänyt leikkausta ja pitkää sairastamista. Seuraavana yönä kunto romahti. Sitä seuranneesta ajasta Marjolla ei ole paljoa mielikuvia. Hän oli nukutettuna hengityskoneessa ja apupumppu tuki sydämen toimintaa.

Uudesta sydämestä tehtiin hätähaku Pohjoismaihin. Perhe istui Marjon sängynlaidalla ja odotti. Kesti kymmenen päivää ennen kuin sopiva sydän löytyi. Kun Marjo heräsi, hänellä oli uusi, toimiva sydän.


"Vastaantulijat varmaan katsovat, kun hymyilen itsekseni lenkillä, mutta on vain niin upeaa pystyä liikkumaan."


Liikunta on parasta lääkettä

Marjo oli sydämensiirron jälkeen sairaalassa yli kuukauden. Kuntoutuminen kotona jatkui pidempään.

Lihakset olivat surkastuneet ja aluksi pelkkä istuminen otti voimille. Vähitellen kävelymatkat pitenivät ja kunto alkoi kohota. Lääkärit sanoivat, että liikunta on lääke – ja sitä lääkettä Marjo oli valmis ottamaan. Elinsiirron jälkeen on toki muistettava myös esimerkiksi hyljinnänestolääkitys, jottei oma keho ala hylkiä vierasta kudosta.

Jossakin vaiheessa Marjo alkoi miettiä, keneltä hän on saanut uuden sydämen. Vaikka tiedot on arkistoitu sairaalassa, niitä ei Suomessa kuitenkaan koskaan kerrota saajalle.

– Lääkäri totesi, etten opi puhumaan ruotsia, vaikka sydän olisikin Ruotsista.

Marjo päätti keskittyä menneen sijaan tulevaan ja antaa uudelle sydämelle hyvinvoivan kehon elää. Entinen varastotyö vaihtui koulutuksen myötä uuteen ammattiin. Nykyiseen kirjanpitäjän työhön aktiivinen liikunta tuo vastapainoa. Satunnaisesta harrastajaliikkujasta on tullut kilpaurheilija. Aluksi ajatus itsestä juoksemassa kilpaa tuntui vieraalta. Nyt takana on jo yhdet elinsiirron saaneiden urheilukisat, edessä useita. Hänellä on jopa oma valmentaja.

– Yleisurheilussa kilpailee ennen kaikkea itseään vastaan. Itseluottamus kasvaa, kun tulokset paranevat. Saan urheilusta valtavasti energiaa.

Sydämensiirto ei estä Marjoa tekemästä mitään, mitä hän haluaisi. Elinsiirto ei vaikuta arkeen, vaan hän voi elää ihan tavallista elämää.

– Olen sinut tapahtuneen kanssa. Katkeroitumisella tai stressaamalla tulevaisuudesta sairastuttaisin itseni. Elämä vanhan sydämen kanssa olisi ehkä tylsempää, tuskin olisin ainakaan urheilija.


kuva: Juha SombyMarjolla on uusi sydän

Marjolla on uusi sydän

Tavallinen flunssa vei Marjon pariksi kuukaudeksi sairaalaan. Ainoa hoitokeino sydänläpän tulehdukseen oli sydämensiirto. Marjo ajattelee, että elämä vanhan sydämen kanssa olisi tylsempää, ainakaan hän ei olisi urheilija.

Lue lisää

Uusi munuainen on mahdollisuus

Uusi munuainen on mahdollisuus

Tuisku-Tuulia odotti uutta munuaista kaksi vuotta. Nyt hän osaa arvostaa normaalia elämää. Elinsiirto on tuonut eteen uusia mahdollisuuksia.

Lue lisää

Runo sai munuaisen isältään

Runo sai munuaisen isältään

Runo voi nyt elää normaalia pienen pojan elämää. Hän sai vuoden ikäisenä uuden munuaisen isältään. Perhe sanoo, että arkielämän pienet murheet ovat saaneet kokonaan uuden mittakaavan.

Lue lisää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto ei rajoita elämää

Maksansiirto on aina ollut osa Ellan elämää. Hän sai uuden maksan 9 kuukauden ikäisenä. Nyt hän on parikymppinen opiskelija. Maksansiirto ei ole estänyt harrastamasta, eikä se ole vaikuttanut ammatinvalintaan.

Lue lisää

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkonsiirto antoi uuden elämän

Keuhkosairaus vei Tuijan viideksi vuodeksi happiletkun päähän ja teki liikkumisen ja lopulta pelkän olemisenkin vaikeaksi. Keuhkonsiirto oli ihme, joka antoi paitsi uuden elämän, liikkumisen riemun takaisin.

Lue lisää

Maksansiirrolla normaali elämä

Maksansiirrolla normaali elämä

Sampolla todettiin parin kuukauden ikäisenä maksakirroosi, jonka pelättiin kehittyvän maksasyöväksi. Sampo sai uuden maksan vuoden ja kolmen kuukauden iässä. Nyt perhe voi elää ihanan normaalia arkea.

Lue lisää

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juhalla on uusi haima ja munuainen

Juha sai samalla kertaa uuden haiman ja munuaisen. Lahjan arvoa ei voi hänestä mitata millään mittarilla. Elinsiirronjälkeen hän on jälleen työkykyinen ja voi elää normaalia arkea perheensä kanssa.

Lue lisää

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Sarveiskalvosiirto palautti näön

Hannu on saanut kahdesti sarveiskalvosiirron. Ilman niitä hän olisi sokeutunut. Siirtojen merkitys elämänlaadulle on ollut suuri. Sarveiskalvosiirto kuuluu kudossiirtoihin. Muita siirrettäviä kudoksia ovat mm. sydänläpät, luu, jänteet, rusto ja iho.

Lue lisää

musili

syke logo

ray-tukee